Varkenswaardig begin van het Chinese Jaar

Dit nieuwe jaar staat volgens de Chinese astrologie in het teken van het varken. Al googelend lees je dan: varkens hebben een fijn gevoel voor de heerlijke dingen in het leven. Kijk, dat treft. Chef kok Tim Kan, die zich inzet voor scholing en promotie van de Aziatische, en met name de Kantonese keuken in Nederland, beaamt dit. “Het wordt een vettig jaar. Het varken is daarnaast een beetje onzeker, maar het is ook een gemeenschapsdier.” Samen eten en genieten is daarmee een varkens-waardig begin van het nieuwe jaar.

Kan bestiert t/m 10 februari een bijzonder pop-up restaurant in Harries Wine & Deli. Hij verzorgt een viergangendiner waarin hij Kantonese tradities combineert met vernieuwende ingrediënten. Topsommelier Harrie Baas verzorgt er een verrassend drankarrangement bij: “Het is een soort liefdesverhaal tussen de Europese kijk op drinken en de Kantonese keuken.” Uiteraard staat het varken centraal in dit menu. Kan: “Je ziet dat steeds meer Chinese restaurants de keuze maken voor kwaliteitsvlees, dat is een goede ontwikkeling. Voor dit menu heb ik gekozen voor vlees van kleinschalig gehouden varkens afkomstig van Limburgse boerderijen.” Deze beestjes mogen naar buiten en krijgen lokaal geteeld graan te eten. Sowieso zit de Kantonese keuken in Nederland in de lift, vertelt Kan met gepaste trots:  “Michelin bracht onlangs een wereldwijde gids uit die speciaal is gewijd aan de Kantonese keuken. Daar staan maar liefst acht Nederlandse restaurants in! We doen het daarmee beter dan wereldsteden als Londen of San Francisco.” 
In het menu verwerkt Kan ook veel Nederlandse groenten. Naast lotuswortel en mungbonen kun je dus ook boerenkool en aardpeer tegenkomen. “We hebben hier zoveel goede groentes, juist in de combinatie van die twee zit de vernieuwing.” 
Vernieuwend combineren is ook wat Harrie Baas doet met de bijbehorende dranken. 
Zo wordt er begonnen met een alcoholvrij aperitief van ‘gin’ en ginger beer. Baas: “Opwekkend en verfrissend, goed om mee te beginnen.” Bij de eerste gang, rijstnoedels met groenten, gember en soja, schenkt Baas dan weer een rosé natuurwijn. “Die combinatie levert magie op in je mond.” Bij de overige gerechten worden saké, bier en thee geserveerd. 

Kan: “Meestal drinkt men in China thee bij het eten, soms ook bier. In Europa worden vaak wijnen als Riesling en Gewürztraminer aangeraden in combinatie met Aziatisch eten, vanwege het aanwezige zuur en zoet in die wijn. Maar ook hier zou meer variatie welkom zijn, ” bepleiten Kan en Baas. Want wat is ‘de Aziatische keuken’? Kan: “De Thaise, Chinese, Koreaanse of Japanse keukens verschillend ontzettend veel van elkaar. Het is zonde om dat over een kam te scheren.” 

Bron: Algemeen Dagblad 7 februari 2019 / Lot Piscaer

Publicatie links

Algemeen Dagblad

"Varkenswaardige begin van het nieuwe jaar"

Misset Horeca

Ode aan de Kantonese keuken in pop-up restaurant Harrie Baas.
Speciaal voor Chinees Nieuwjaar 2019 opent chef-kok Tim Kan een exclusief pop-up restaurant bij Harries Wine & Deli van Harrie Baas in Rotterdam.

Wine & Food nieuws van Anne-Wies

Met veel festiviteiten het Chinese Nieuwjaar ingeluid. Vuurwerk, drakendansen, offerandes aan de goden en feestelijke gezamenlijke maaltijden vonden wereldwijd plaats. Ook Rotterdam vierde feest. En…daar kun je nog t/m zondag 10 februari genieten van culinaire Chinese hoogstandjes.

Blogger Littlespoon.nl

Sinds ik twee jaar geleden de echte Chinese keuken proefde in Peking, heb ik een grote liefde voor Chinees eten. Je snapt vast wel dat ik dan het niet heb over foeyonghai en tjaptjoi. Nee, ik bedoel authentieke gerechten en smaken uit China. Misschien wel met een moderne twist, maar niet vernederlandst.

GENIETEN VAN CHINEES ETEN TIJDENS CHINEES NIEUWJAAR

Als kind was ik nooit zo’n fan van de Chinese keuken. Zoet, vet en alles smaakte hetzelfde. Dat waren mijn associaties. Mijn mening over Chinees eten heb ik vrij lang volgehouden. Dat ik tijdens mijn vakantie naar China ook voornamelijk westers-Chinese gerechten kreeg voorgeschoteld, hielp ook niet echt mee.